top of page

A MACSKÁKAT ÉRINTŐ LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK II.

Frissítve: 2023. aug. 30.

KÜLSŐ PARAZITÁK


A külső élősködők vagy ektoparaziták két fő csoportja


Acari osztályba sorolható ektoparaziták
  • kullancsok,

  • atkák.


Insecta osztályba sorolható ektoparaziták
  • bolhák,

  • rágótetvek,

  • vérszívó tetvek,

  • csípőszúnyogok,

  • legyek.


Az ektoparaziták ellen elsősorban a következő okokból kifolyólag szükséges védeni kedvenceinket:

  • Bőrelváltozásokat okozhatnak,

  • Kóros immunválaszt válthatnak ki, melyek másodlagos baktériumos vagy gombás, (Malassezia spp.) fertőzésekhez és különböző típusú bőrgyulladásokhoz vezethetnek

  • Zoonózisokat (állatról emberre terjedő betegségeket) terjeszthetnek,

  • Kedvezőtlenül befolyásolhatják az állat közérzetét, étvágyát,

  • A külső élősködők nyála által kiváltott immunválasz allergiás reakciókhoz vezethet, melyek közül a bolhaallergiás dermatitis (BAD) a legjelentősebb,

  • A külső élősködők által terjesztett kórokozók betegségeket – úgynevezett vektor-közvetített betegségeket (VKB) – okozhatnak, melyek sok esetben nagyobb klinikai jelentőségűek, mint maga az ektoparazitafertőzöttség,

  • Az ektoparazitákkal való fertőzöttség közvetlen egészségügyi hatásai a bőrnél mélyebbre is terjedhetnek: a vérszívó ízeltlábúakkal való súlyos fertőzöttség például vérszegénységet okozhat.


Bolhák


A bolhák (Siphonaptera) szárnyatlan, oldalirányban lapított testű, vérszívó rovarok, amelyek emlősökön és madarakon egyaránt megtalálhatók. A gazdaszervezeten csak a kifejlett stádiumok fordulnak elő, míg a peték (tojások) és az éretlen stádiumok, a fertőzött otthonban a bolha populáció többségét képviselve, a környezetben találhatók.

A kifejlett nőstény bolhák a gazdán naponta átlagosan 20 tojást raknak, amelyek leesnek a környezetbe a bábokból kifejlett bolhák kelnek ki és gazdát keresnek vérszívás céljából. A lárvák 3 lárvastádiumon keresztül fejlődnek, majd kokont formálnak és bebábozódnak A bábból kikelt kifejlett hím és nőstény bolhák azonnal megkezdik az aktív gazdakeresést, mivel gazda hiányában csak néhány napig képesek életben maradni.

Az első vérszívást követően naponta vért kell szívniuk a túléléshez, és rendszerint egész hátralévő életüket ugyanazon a gazdán töltik.

A Ctenocephalides felis mindig a gazdán termel és rak tojásokat: egy nőstény bolha átlagosan 20 (maximum 40–50) tojást rak naponta. Ha hím és nőstény bolhák egyaránt jelen vannak ugyanazon a gazdaállaton, a szaporodás és a tojásrakás nagyon gyorsan (a fertőződés után 48 órán belül) lezajlik; a lerakást követően a fehérgyöngy színű (0,5 mm hosszúságú) tojások leesnek a környezetbe. Ideális körülmények között a tojásokból már néhány napon belül kikelnek a lárvák.

A lárvák a környezetben előforduló törmelékkel, például bőrkorpával és vért tartalmazó bolhaürülékkel táplálkoznak, és három lárvastádiumon keresztül fejlődnek. A lárvák a fény elől elbújnak és rejtett, a porszívózás számára nehezen megközelíthető búvóhelyeken, például a szőnyegek és a bútorok alatt rejtőznek el.

A teljesen kifejlett lárvák kokont szőnek és bebábozódnak. A bolhák jól alkalmazkodnak a lakásokban uralkodó körülményekhez, így a központi fűtéses és szőnyegekkel borított padlóval rendelkező épületekben vagy lakásokban a bolhák fejlődése az évszaktól függetlenül folyamatos lehet. Tavasztól őszig azonban a bolhák megfelelő helyeken a szabadban is szaporodhatnak, ami megmagyarázhatja a meleg évszakokban a megnövekedett előfordulást.


A kezeletlen kutyák, macskák és más gazdaállatok kifejlett bolhákkal való fertőződés forrásaiként is szerepelhetnek, különösen az egymással szoros érintkezésben tartott állatok között, de gyakoribb eset, hogy a környezetet szennyezik a bolhatojásokkal, majd a fertőződést a bábokból újonnan kikelt kifejlett bolhák okozzák.

Amikor a bolhalárva elérte a bábstádiumot, a kokonon belül lévő kikelés előtti bolha erősen védett a környezeti körülmények változásaival szemben. Az ilyen körülményektől függően a bolhák e stádiumban több hónapon át életben maradhatnak gazda hiányában is.

A kifejlett bolha kokonból való kikelése nem automatikusan történik meg, hanem ehhez megfelelő ingerekre van szükség. Amikor a megfelelő gazdaállat közeledik, a bolha gyorsan ki tud kelni a kokonból.


Klinikai tünetek

A bolhafertőzöttség mértéke rendkívül eltérő lehet. A macskák tisztálkodási szokásai nagymértékben befolyásolhatják a kifejlett bolhák számát és élettartamát. Az, hogy a bolhafertőzöttség klinikai tüneteket okoz-e, a következő tényezőktől függ:

  • A bolhaexpozíció gyakorisága

  • A bolhafertőzöttség időtartama

  • Másodlagos fertőzések vagy egyéb egyidejűleg fennálló bőrbetegségek jelenléte

  • A túlérzékenység mértéke

A nem allergiás állatok tünetmentesek lehetnek vagy csak kevés tünetet mutathatnak, és csak időnként mutatnak vakarózást a bolhák vagy azok csípése okozta irritáció miatt. A bolhanyálra allergiás vagy arra immunreakciót adó állatok esetében viszketés, szőrhullás, a szőrszálak töredezettsége, göbök és pörkökkel fedett bővérű foltok lehetnek jelen. Nedvedző bőrgyulladás is jelentkezhet, jellemzően a háti-ágyéki tájékon és a farok környékén. Az elváltozások a combok és has területére is kiterjedhetnek. Gyakran látható másodlagos pyotraumás dermatitisz (hot spot), gennyes bőrgyulladás és seborrhoea. Krónikus esetekben a bőr irharétege megvastagodik és acanthosis, hyperkeratosis és lichenifikáció alakul ki.

Elsősorban fiatal, öreg vagy legyengült állatokban a nagyszámú bolhával való erős fertőzöttség vérszegénységhez is vezethet.

A bolhafertőzöttség kimutatásának legérzékenyebb módja az állat bundájának átfésülése. Ha bolhák látszólag nincsenek is jelen, bolhaürülék kimutatható lehet az állaton és a bundájából kifésült szőrszálakon.

A bolhaürülék nedves fehér felületen emésztetlen vérre utaló vörös színű foltként jelenik meg. Ilyenkor azonnal szükségessé válik a kezelés megkezdése.

Kezelés

A fertőzöttség megszüntetésének kényelmes és gazdaságos megoldása lehet a macska tarkójára cseppentendő ektoparaziticid szer. A részleteket a különböző készítmények ismertetői tartalmazzák. A fertőzöttség súlyosságától és az alkalmazott készítménytől függően szükség lehet a kezelés bizonyos időközönkénti megismétlésére a probléma megszüntetéséig.

Fontos, hogy a bolhákkal fertőzött állaton kívül az ugyanabban a háztartásban élő összes többi kedvencet is kezelni kell; ezt az állattulajdonosok néha elmulasztják.

A környezet és az állatok- kezelésére használt készítmények a kifejlett alakokat elpusztító (adulticid) és/vagy rovarnövekedést gátló (IGR) aktivitással rendelkező vegyületeket tartalmazhatnak.

A környezet kezelése során azokra a területekre kell összpontosítani, ahol az állat ideje nagy részét tölti, így az állat kosarára vagy alvóhelyére.

Súlyos bolhafertőzöttség esetén rendszerint a környezet és az állat kezelésének egyidejű alkalmazására van szükség a fertőzöttség gyors megszüntetéséhez.

A környezetben előforduló bolhastádiumok számának csökkentése más módszerekkel is elősegíthető, például a szőnyegek kiporszívózásával vagy a kedvencek fekvőhelyének kimosásával.


Megelőzés

Minden egyes kedvencet és annak tartózkodási helyét potenciális bolha-élőhelynek kell tekinteni, amely az állattulajdonos és az állatorvos által kialakított és egyeztetett kezelési programot igényel. Noha a bolhafertőzöttség nyáron és ősszel éri el a tetőpontot, tudományos vizsgálatok szerint egész évben előfordulhat, ezért a bolhaellenes védekezést az egész év során folytatni kell. A bolhák elleni védekezés sikeréhez fontos, hogy az állattulajdonos pontosan kövesse a kezelési előírásokat.

A lakás – és szükség szerint a gépkocsi vagy az állat pihenőhelyéül szolgáló bármely más hely – naponkénti mechanikai kitakarítása (például kiporszívózása) szükséges. A bolhatojások és az éretlen fejlődési alakok azokon a helyeken fordulnak elő a legnagyobb számban, ahol a kutyák és a macskák a legtöbb időt töltik.

Bolhákkal akkor fertőződhetnek meg az emberek, amikor nagyszámú kifejlett bolha kel ki, és nem áll rendelkezésre más megfelelő gazda.


Kullancsok


A macskákon előforduló kullancsok az Ixodidae családba tartozó, időszakosan vérrel táplálkozó élősködők, melyek változó hosszúságú időt töltenek a gazdáikon. A nőstény kullancsok súlya akár az eredeti 120-szorosára is megnőhet, amint a peterakás előtt megszívják magukat vérrel; elérheti az egy centiméteres testhosszt és egy kis babszemre hasonlít. Tucatnyi különböző fajuk van, melyek különböznek egymástól a biológiai tulajdonságok és a földrajzi elterjedtség tekintetében. Minden egyes fejlődési alak csak egy rövid, egy-két hetes időszakon át szív vért.

A kullancsok általában a társállatokat és az embert egyaránt megbetegítő baktériumok, vírusok, egysejtűek és fonálférgek terjesztő vektoraiként rendelkeznek a legnagyobb jelentőséggel. A fertőzések általában a vérszívás során a kullancs nyálával közvetítve vagy azok – ritkább esetekben – a fertőzött kullancs gazdaállat általi elfogyasztása útján terjednek. A kullancsok aktivitása általában erősen szezonális jellegű, jellemzően két csúcs figyelhető meg, az első márciustól júniusig, a második pedig augusztus és november között van.

A kullancsok a gazdaállat egész testén előfordulhatnak, de legszívesebben a test szőrtelen és vékony bőrű részein tartózkodnak, például a pofán, a füleken, a hónaljtájékon, a lábujjak között, a lágyéktájékon és a végbél körüli területen.

Súlyos fertőzöttség esetén és bizonyos körülmények között a kullancsok vérszívása vérszegénységet eredményezhet. A kullancscsípés okozta seb elfertőződhet vagy mikro-tályog alakulhat ki a kullancs szájszerveire adott reakcióként, ha a kullancs erővel történő eltávolításakor a szájszervek a bőrbe beágyazódva visszamaradnak. A kullancsok által terjesztett betegségekkel összefüggő tünetek már akkor is jelentkezhetnek, amikor a kullancsfertőzöttségre utaló jelek még láthatók, más esetekben viszont csak később alakulnak ki. A legfontosabb szerepet mégis a különböző betegségek terjesztésében játsszák. A kórokozók átvitele főként a kullancsok nyálának kiürítésével történik.

A kullancsfertőzöttség megállapítása rendszerint a kullancsoknak az állaton való azonosításával történik, noha a kisméretű lárva és nympha stádiumokat nehezebb észrevenni, mint a hím és a magukat vérrel megszívott nőstény kullancsokat. Ha kullancsok jelenlétét nem vették észre és a kórokozók átvitele mégis megtörtént, a diagnózis felállítása nehezebb lehet, mivel egyes kullancs terjesztette betegségek klinikai tünetei bizonytalanok lehetnek. Ilyen esetekben egy alapos kórelőzmény felvételével fontos értékelni egy korábbi kullancsfertőzöttség lehetőségét.


A fennálló kullancsfertőzöttség kezelése

A szemmel látható kullancsokat azok észlelése után a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A külön e célra kialakított kullancseltávolító eszközök széles köre áll rendelkezésre; ezek használhatók a bőrhöz rögzült kullancsok eltávolítására (olajat, alkoholt vagy étert nem szabad e célra használni!). Az eltávolított kullancsokat gondosan ártalmatlanná kell tenni, hogy azoknak ne legyen alkalmuk új gazdát találni. Emellett tanácsos egy akaricid (atkaölő) szert is alkalmazni. Figyelembe kell venni annak a lehetőségét, hogy egyes kórokozók már átvitelre kerülhettek. Általános szabály, hogy a kullancsfertőzöttség megállapítása után kullancsok elleni megelőző kezelést kell alkalmazni a kullancsszezon fennmaradó részében az érintett állaton és az azzal érintkezésbe kerülő összes többi állaton.


Vérszívó és rágótetvek


A tetvek lapított, szárnyatlan rovarok, melyek károsítják a fertőzött állatok bőrét, illetve vérszegénységet okozhatnak. Erősen gazdaspecifikus élősködők, macskákon csak egy faj, a Felicola subrostratus fordul elő. A rágótetvek bőrtörmelékkel, míg a vérszívó tetvek szúró-szívó szájszervük segítségével vérrel táplálkoznak.

A teljes fejlődési ciklus mintegy 4–6 hétig tart és egész életüket a gazdán töltik. A nőstény tetvek egyenként rakják le serkéknek nevezett tojásaikat, melyeket a szőrszálakra ragasztanak. A tetvek átvitele a gazdák közötti érintkezéssel történik, ami lehet közvetlen érintkezéssel vagy a közösen használt anyagok – például fekvőhely/takaró, a szőrzet ápolására használt kefék vagy fésűk – által történő átvitel.




Súlyos tetvesség esetén a szőrzet általában ápolatlan, emellett serkék vannak jelen a szőrszálakon és kifejlett tetvek a szőrzetben. A súlyos fertőzöttség pörkökkel kísért ekcémát és szőrhullást okozhat. A tetvesség általában erősen irritáló hatású a tetvek mászkálása miatt; a fertőzött állatok nyugtalanok, ingerlékenyek, és a súlyos viszketés miatt dörzsölik magukat.

A tetvesség a tetvek ellen hatásos inszekticidekkel kezelhető. Az állatok fekvőhelyeit és az ápolásukra használt eszközöket mosni vagy 60°C-nál magasabb hővel kell megtisztítani. A környezetet és az állatokkal érintkezésbe kerülő egyéb lehetséges területeket pedig ellenőrizni kell a tetvek más állatokra való átvitelének megelőzése érdekében.


Szőrtüszőatkák


A macskák demodicosisát elsősorban a Demodex cati okozza, napjainkban ritkának számító parazitás betegség. Rendszerint lokalizált, pikkelyező formában jelentkezik, a szemhéjakra és a szem körüli területekre korlátozódó alopeciával. Néha a generalizált forma is kialakul, különösen valamilyen háttérben meghúzódó, az állatok legyengítő betegség, például diabetes mellitus, FeLV vagy FIV fertőzöttség esetén. A D. gatoi szőrtüszőatka-fajjal fertőzött macskáknál viszketés alakul ki, és az érintett állatok intenzíven nyalogatják vagy tisztogatják a fertőzött területeket. A D. gatoi okozta bőrgyulladás nem függ össze a háttérben meghúzódó társbetegségekkel, és ezek az atkák macskáról macskára terjedhetnek.

Diagnosztizálása kisméretű szőrtelen területről bőrkaparék mintavételének mikroszkópos vizsgálatával történik. Macskákban a demodicosis lokalizált formája a legtöbb esetben spontán gyógyul, míg a generalizált demodicosis kezelést igényel. Macskák demodicosisa elleni használatra nincs törzskönyvezett készítmény, de esettanulmányok azt mutatták, hogy izoxazolinok, így például a fluralaner és a sarolaner hatásos lehet. A citromos-kénes fürösztő oldatok hatásosságáról beszámoltak. A fürösztéseket hetente, 4-6 hétig, 2%-os oldattal kell végrehajtani. A macska-demodicosis is gyakran a háttérben meghúzódó betegségekhez társul, melyeket megfelelően kezelni kell.


Rühatkák


Az atkák hajlamosak kis csoportokban összegyűlni és ezzel kis fészkeket alkotni. A fejlődési ciklus a petétől a kifejlett stádiumig kb. 3 hetet vesz igénybe. A rühösség erősen ragályos és általában helyi járványok formájában jelentkezik. Az átvitel közvetlen vagy közvetett érintkezés révén, valószínűleg lárvák vagy nymphák gazdák közötti átvitelével történik. A betegség gyorsan terjedhet a macskák vagy kölyökmacskák csoportjai között. A macskák fertőzöttsége nem könnyen terjed át más állatfajokra, de előfordulhat emberben átmeneti dermatitist okozva.

A fertőzöttség korai tünetei a szőrhullás és a bőr kivörösödése a fülkagylók széli részein és a pofatájékon. Ezt szürkés-sárga, száraz felrakódások kialakulása és a bőr korpázása követi, ami hyperkeratosissá súlyosbodhat, súlyos esetekben a bőr megvastagodásával és ráncossá válásával. E klinikai tüneteket heves viszketés és vakarózás kíséri, ami gyakran bőrsérülések és másodlagos bakteriális fertőzés kialakulását eredményezi. Az elváltozások a fej és a nyak területéről a test más részeire is átterjednek a tisztálkodás során vagy egyszerű érintkezéssel. A kezeletlen állatok súlyosan legyengülhetnek és kimúlhatnak.

A kicsi, kerekded atkák a háti felületükön látható jellegzetes koncentrikus „hüvelykujjlenyomat-szerű” bordázottság alapján viszonylag könnyen kimutathatók a bőrkaparék-minták mikroszkópos vizsgálatával.

Egy megfelelő akaricid készítmény alkalmazása előtt az állatokat le kell mosni egy seborrhoea elleni készítménnyel a bőrön keletkezett felrakódások vagy pörkök felpuhítása és eltávolítása céljából. A kezelést a jelentős klinikai javulás bekövetkeztéig, de legalább 4 héten át ismételni kell. A fertőzött állattal érintkezésbe kerülő összes állatot kezelni kell, a szennyezett fekvőhelyeket és takarókat pedig újakra kell cserélni.


Fülatkák


A fülirritáció és az ezzel kapcsolatos nyugtalanság okozói macskákban. A fertőzöttség csak az egyik vagy mindkét fület érintheti. Ritkán ezek az atkák az állat egész testére kiterjedő bőrgyulladást is okozhatnak.

Teljes fejlődési ciklusukat a gazdaállaton töltik, az állatról állatra való terjedés (kutyáról macskára vagy macskáról görényre) valószínűleg szoros érintkezés útján történik. A petékből a kifejlett stádiumig történő fejlődés körülbelül három hétig tart.


Klinikai tünetek

Fülatkák bármely korcsoportú macskáknál vagy kutyáknál előfordulhatnak, de kölyökkutyákban és kölyökmacskákban gyakoribbak, mint a felnőtt állatokban, és macskákban gyakrabban fordulnak elő, mint kutyákban. Az atkák és apró, mozgó, fehér pontok formájában láthatók a külső hallójáratban; a fertőzöttséget jellemzően egy barna, viaszos váladék jelenléte kíséri. A macskák klinikai tünetek nélkül tolerálhatják a fülatkák jelenlétét, viszketés, a fül vakarása vagy dörzsölése, illetve ezek következtében az állat által saját magának okozott trauma előfordulhat. A fülkagyló és a hallójárat bőre kivörösödött lehet. Gyakran előfordulnak másodlagos bakteriális vagy gombás fertőzések, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket.

A diagnózis a jellegzetes barna fülzsír és a külső hallójáratban lévő atkák otoszkópos kimutatása alapján állítható fel. Szükség esetén vattatamponnal vagy egy hasonló eszközzel viasz- és törmelékminták vehetők az érintett hallójáratból. A hallójárat gyulladásos lehet, és mivel a mintavétel fájdalommal járhat, az állat megfelelő rögzítéséről gondoskodni kell.

A fülatka-fertőzöttség kezelése történhet az atkaölő hatású fülcseppek helyi alkalmazásával és/vagy egy szisztémás spot-on/szájon át adható törzskönyvezett készítménnyel. A választott kezeléstől függően az alkalmazást a fertőzöttség megszüntetéséhez szükséges időközönként meg kell ismételni. Többállatos háztartásokban és kennelekben tanácsos kezelni a fertőzött állatokkal érintkezésbe kerülő összes állatot. A fertőzött állatokat kesztyűben kell kezelni az emberre való átvitel megelőzése céljából.



Irodalom: Kutyák és macskák külső élősködői elleni védekezés ESCCAP 3. számú Irányelv (GLS), 7. kiadás - 2022. január

35 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page