top of page

Új gazdi kisokos

Frissítve: 2023. márc. 28.

Függetlenül attól, hogy életed első - bentlakásos - cicáját fogod-e hamarosan hazavinni, vagy már rutinos kismacska tulajdonos vagy, rengeteg kérdés merülhet fel benned leendő cicáddal kapcsolatban a "Cseresznyéskertünkből". Jelen blogbejegyzésben törekszünk megválaszolni ezeket.


Teendőid mielőtt hazavinéd a cicád


1. Szerezd be az alábbiakat:

- Dein Bestes fapelletes macskaalom a Drogerie Marktból,

- Royal Canin British shorthair száraz fajtatápot,

- Néhány tasak nedves eledelt,

- Macska WC-t,

- Kaparófát,

- Etető és itató tálakat, melyek üvegből, vagy porcelánból készültek,

- Kisállat hordozót,

- Játékokat.


2. Győződj meg az alábbiakról:

- Új cicád nem találkozhat más, fertőző betegségeket hordozó cicákkal.

- Amennyiben korábban a lakásodban fertőző macska tartózkodott, abban az esetben győződj meg, hogy időben megszabadultál minden olyan tárgytól, melyen megtapadhatott a fertőző vírus vagy baktérium, illetve arról, hogy eltelt az állatorvos által ajánlott várakozási idő, mely elegendő volt ahhoz, hogy a fertőzés megszűnjön a lakásodban.

- Lakásodban nem érhetőek el olyan apró tárgyak az új cicád számára, melyeket esetlegesen lenyelhet, és azt felszerelted elegendő kaparófelülettel, mely kellően meggyőző lesz új családtagod számára, hogy ne a bútoraidon élesítse a karmait.


3. Kövesd a fejlődését

Lefoglalt kiscicád fejlődését képekben követheted a Facebook oldalunkon számára kialakított albumban. Hetente általában egyszer, többnyire vasárnap fotózzuk őket, és az albumokat is ekkor frissítjük.


4. Névválasztás

Minden kiscicánknak ideiglenesen nevet adunk, annak érdekében, hogy mindig tudjuk, éppen kiről beszélgetünk. Azonban ez nem jelenti, hogy nektek is kötelező lesz majd őt ezen a néven szólítani. Amennyiben az általad javasolt név még nem foglalt - vagyis ilyen névvel még nem állított ki törzskönyvet a tenyészetünk - úgy bármilyen névre keresztelhetedk őt, és kérésedre ez a név fog megjelenni a törzskönyvön is.


Gyakran kérdezitek, hogy hallgat-e a cica a nevére, vagyis név alapján behívható-e. A válasz egy határozott IGEN. Azonban fontos tudnotok, hogy amíg együtt vannak a testvéreikkel, addig nem könnyű ezt megtanítani nekik. Vagyis, ez a feladata az új gazdikra marad.


Gyorsan, és egyszerűen megtaníthatóak arra, hogy hallgassanak a neveikre:

- Válasszátok ki kedvenc alutasakos eledelüket,

- Kezdjétek hangosan rázni a zacskót, és ismételgessétek hangosan a cica nevét,

- Amikor elétek érkezik, kínáljátok meg az étellel,

- Néhány nap után már akkor is oda fog szaladni, amikor hívjátok őt, ha közben nem zörgetitek a zacskós tápot neki.



Teendők aznap, amikor hazaviszed a cicád


Készítsd be az útra a kisállat hordozót, melynek az aljára tegyél egy cicapelust, vagy más nedvszívó rongyot. Ha nem lesz hosszú az út, nem várható, hogy ki kellene mennie, de jobb a biztonság.


Ha hosszabb útra készültök vele hazáig, akkor hozzatok kis etető és itató tálat is, vizet, illetve tápot.



Teendők azután, hogy hazaértél az új cicáddal


1. Helyezd őt a hordozóval együtt egy csendes, nyugodt szobába, ahol egymáshoz nem túl közel, de látható helyen helyezted el a tiszta almos edényét az általa megszokott alommal, itatóját friss vízzel és etetőjét legalább a megszokott RC száraztáppal, de készíthetsz ki nedves tápot, vagy friss főtt fúst is.

2. Nyisd ki a hordozót, és hagyd magára a cicát legalább fél órára, hogy legyen ideje megismerni az új környezetét.

3. Mielőtt megérintenéd, győződj meg róla, hogy tiszták a kezeid. Ha meg van ijedve, ne erőltesd a kézbe vételt és a simogatást, hanem hagyd magára.

4. Fokozatosan mutasd be az új családtagoknak, zajoknak, szagoknak. Ha más háziállatotok is van, akkor 3 hétig egyáltalán ne engedd találkozni őket, ezt követően pedig rendkívül fokozatosan engedd őket össze.

5. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen friss vize és elegendő ennivalója. A cicáinknak ad libidum (igény szerint) adjuk a RC száraz tápot, ezért ha mindig van előttük, soha nem fognak habzsolni, nem eszik túl magukat. Tartsd meg te is ezt a jó szokást, mindig hagyj kint elegendő RC száraz tápot számára.

6. Rendszeresen cserélj almot, vágd vissza a karmait, és évente egyszer vidd el oltásra az állatorvoshoz.


67 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page