top of page

Mivel etesselek? 2. rész

Frissítve: 2023. aug. 3.

„Mivel etesselek” címmel indított cikksorozatunk a gazdik leggyakrabban felmerülő dilemmáját szeretné legalább annyiban megválaszolni, hogy felsorakoztatja azokat a szempontokat, melyeket körében elkerülhetetlenül szükséges figyelembe venni a választás során.




FELDOLGOZOTT vs. NYERS


Előző bejegyzésemben már szót ejtettem arról, hogy a macska ragadozóként a természetben elsősorban nyers hússal táplálkozik. Ebből a lelkiismeretes gazdik rögtön értik, hogy legfőbb ideje felvenni a kapcsolatot egy megbízható, bevizsgált gazella, zebra és bölényszállítóval. Azután vannak a realistábbak, akik megelégszenek a sarki hentes friss-hús tartalékaival. Sajnos azonban hiába a lelkesedés! A mai magyar valóság az, hogy bármilyen bevizsgált forrásból vásárolhatsz emberi fogyasztásra forgalomba helyezett nyers húst, mindig ki leszel téve annak, hogy egyúttal szalmonella, coli vagy más hasonló fertőzést is hazacipelsz, azután tálcán kínálsz velük kedvenceidnek. Így végül jó szívvel nem ajánlom kiskedvenced nyershúsokkal való táplálását. Annak ellenére sem, hogy megfelelő arányú és összetételű etetésével valójában fantasztikus kondíciót és szőrminőséget lehet elérni általuk.


Miután a fehérjék ugyanis kiemelt szerepet játszanak az izomzat felépítésében, a csontos és bőrös húsok ezen túl még kollagénben is igen gazdagok, mely a megfelelő minőségű bunda felépítésében vesz részt, nem volna jó döntés teljességgel elhagyni az etetését. Elegendő, ha megfelelő hőkezelést alkalmazunk.


A fagyasztás ugyan jelentős mennyiségű vírustól és baktériumtól segít megszabadulni, teljes biztonsággal mégis inkább a főzést ajánlom erre a célra. A húsokat egyben és darabolva, bőrrel és csontokkal együtt főzd puhára. Ne adj hozzá se sót, se más ízesítőt! Ha a boltban kapható zselés táp állagát szeretnéd elérni, akkor tehetsz hozzá étkezési zselatint vagy jelentősebb mennyiségű bőrt is. Miután kihűlt, a csontokat teljesen távolítsd és dobd el, a húst pedig fél centis darabokra, vagy akár krémes állagúra is apríthatod. Hűtőben legfeljebb 3 napig tárold, a maradékot pedig kisebb adagokra porciózva fagyaszd le, és etetés előtt 1-2 nappal tedd át a rendes hűtőbe, hogy lassan olvadjon fel.


A macska étrendjében leginkább a szárnyasok, a marha-, a nyúl- és a bárányhúsok illeszthetőek, azonban megfelelő hőkezelést követően sem ajánlom, hogy kizárólag húsokkal etesd a cicáidat. Modern korunk hústermelése ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a vágásra nevelt állatok növekedésük során magához vegyék és izomzatukba építsék mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre kiskedvencednek szüksége lenne fejlődéséhez és egészsége fenntartásához. A belsőségeket pedig csak igen korlátozott arányban tedd a táplálékuk részévé!




SZÁRAZ vs. NEDVES


Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy mennyire fontos, hogy a cicádnak egész nap lehetősége legyen arra, hogy időről-időre magához vegyen kisebb mennyiségű táplálékot. Erre a leginkább a száraz tápok alkalmasak, hiszen hosszabb ideig is elállnak szobahőmérsékleten.


Másik nagy előnyük, hogy a nedves tápoknál jóval koncentráltabbak, ennek köszönhetően kedvenced széklete is koncentráltabb lesz. Arról nem is beszélve, hogy a szaga sem lesz olyan kellemetlen! A sűrűbb állagú és kisebb mennyiségű széklettel végül jelentősebb mennyiségű almot is megtakaríthatsz.


A nedves tápoknak is megvan ugyanakkor a maguk előnye és az ezáltal diktált szerepe a cicák táplálásában. Vannak ugyanis olyan időszakok, amikor a macska nem képes megemészteni, megrágni a száraz tápot, vagy éppen nagyobb nedvességbevitelre van szüksége. Ezek jellemzően a betegséggel terhelt időszakok, vagy az abból való felépülés, illetve a szoptatás időszaka.


Akár gyógyszer, akár táplálék kiegészítők beadásában segítséget nyújthat, ha azokat nedves táphoz keverve adjuk kedvenceinknek.




FAJTATÁP vs. ÁLTALÁNOS


A fajtatápoknak rendkívül sok előnye lehet az általános tápokhoz képest. Köszönhető mindez annak a kutatótevékenységnek, mely a fajtatápok összetételének meghatározását előzi meg. Az egyes macskafajták ugyanis nem csupán küllemükben, de gyakran viselkedésükben és szokásaikban is jól megkülönböztethető jegyeket mutatnak más macskafajtákhoz képest. Nem mindegy például, hogy a fajtába tartozó típus hosszú, vagy rövidszőrű-e, bundája tömött, vagy ritka, mekkora napi aktivitás és milyen evési szokások jellemzőek rá, stb. Ugyanakkor sajnos vannak a fajtákat terhelő tipikus genetikai eltérések, melyeket a táplálék összetételének meghatározásakor szintén fontos figyelembe venni.


Ugyanakkor a fajtatápok között is jelentős minőségi különbségek vannak. Vagyis érdemes a különbséget az összetevők figyelmes összehasonlítása által meghatározni, és ezek alapján dönti amellett, amely ár-érték arányban a cicának és a pénztárcának a leginkább megfelelő.


SPECIÁLIS TÁP vs. NORMÁL

Speciális tápokat jellemzően akkor és azért vásárolunk kedvenceiknek, mert kialakult valamilyen nehézségük, melyet étkezési oldalról (is) kezelni szükséges. Minden ilyen döntés kapcsán rendkívül fontos, hogy konzultálj kedvenced orvosával, és kérd ki részletes tanácsát.




SZÜKSÉG VAN TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐKRE?


Kétségtelen, hogy bizonyos időszakokban nélkülözhetetlen a cicád számára, hogy a szokásos tápláléka mellett speciális kiegészítőket is kapjon. Ezek oka lehet egy aktuálisan kialakult állapotra adott válasz, mint amilyen egy betegség, vagy éppen a fogváltás időszaka. Azonban akár rendszeresen is adhatunk táplálékkiegészítőket annak érdekében, hogy egészségi állapotukat fenntartsuk.


Azt, hogy mit, mikor, és mennyit adagolj ezekből kedvenced számára, fontos előzetesen egyeztetned az állatorvossal. Vannak azonban rendszeresen adható készítmények is. A mi cicáink például minden második hónapban immunerősítő cseppeket kapnak. Ezeket egyszerűen nedves táphoz keverve adjuk kis adagban, hogy biztosan az egészet egyszerre elfogyasszák. Persze így is ügyelnünk kell arra, hogy mindenki a saját adagját, és csak azt fogyassza. :D


Amit kevesen tudnak az az, hogy a laktózmentes túró is szolgálhat táplálékkiegészítőként. Antibiotikumok szedése idején ugyanis a belek emésztőbaktériumai is nagy számban vesztenek csatát, amiket mihamarabb újra kell telepíteni a hasmenéses állapot elkerülése és a megfelelő emésztés érdekében. Ilyenkor a túróban lévő baktériumok nagyban segítik a megfelelő bélflóra kialakítását, és jóval olcsóbban beszerezhető, mint az orvosi készítmények. Teljességgel azonban nem minden esetben képes kiváltani azokat, illetve az első részben leírt válogatósság miatt fontos, hogy a cicát már kölyök korban hozzászoktassuk a fogyasztásához.



16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page